Козунак на конци в хлебопекарна

25/04/2019
Мария Симова
отМария СимоваГуру110857104913
  • Приготвяне30 мин.
  • Готвене90 мин.
  • Общо120 мин.
  • Порции1
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 205
  • Преглеждания за месеца61
  • Преглеждания за седмицата1
  • Коментари1 пъти
  • Рейтинг4 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • яйца - 3 бр. от които 1 жълтък за намазване
  • прясно мляко - 100 мл
  • мая - 30 г прясна
  • масло - 100 г
  • захар - за сладък козунак - 150 г, за не толкова сладък 100 г
  • сол - 1 щипка
  • ванилена захар - 1 бр.
  • лимони - 0. 5 бр. кората настъргана
  • брашно - 500 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко млякото, прибавете маята и 3 с.л. от общото количество брашно, разбъркайте да се разтвори маята и покрийте с кърпа, оставете да втаса. През това време разбийте яйцата (без 1-я жълтък) със захарта, ваниловата захар и настърганата на ситно ренде лимонова кора.

Прибавете втасалата мая и разбъркайте, сипете сместа в контейнера на хлебопекарната. Отделно пресейте брашното и добавете солта, разбъркате и ги прибавете при течните съставки.

Нагласете машината на програма сладък хляб, изберете светъл цвят (LIGHT) и включете машината. Разтопеното, но леко охладено масло се добавя на 3 пъти по време на месенето на програмата (в началото, по средата и 5 минути преди края на месенето).

След 1 час месене и втасване, извадете тестото за козунак и оформете на три фитила, като преди да ги сплетете, ги усучете, доколкото е възможно. Премахнете лопатките за месене и поставете оформения козунак в контейнера.

Малко преди да започне да пече машината, намажете козунака с разбития с 1 с.л. прясно мляко жълтък, поръсете с навлажнена с няколко капки вода захар и оставете машината да извърши и последния си етап – печене, до край.[подобни рецепти тук]

Рейтинг

5 0
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Анонимен
Анонимен
18.05.2019 10:42
30 гр. мая на 500 гр. брашно е много .
0
0

Виж всички коментари или напиши такъв