Начин на приготвяне
Затоплете леко млякото, прибавете маята и 3 с.л. от общото количество брашно, разбъркайте да се разтвори маята и покрийте с кърпа, оставете да втаса. През това време разбийте яйцата (без 1-я жълтък) със захарта, ваниловата захар и настърганата на ситно ренде лимонова кора.
Прибавете втасалата мая и разбъркайте, сипете сместа в контейнера на хлебопекарната. Отделно пресейте брашното и добавете солта, разбъркате и ги прибавете при течните съставки.
Нагласете машината на програма сладък хляб, изберете светъл цвят (LIGHT) и включете машината. Разтопеното, но леко охладено масло се добавя на 3 пъти по време на месенето на програмата (в началото, по средата и 5 минути преди края на месенето).
След 1 час месене и втасване, извадете тестото за козунак и оформете на три фитила, като преди да ги сплетете, ги усучете, доколкото е възможно. Премахнете лопатките за месене и поставете оформения козунак в контейнера.
Малко преди да започне да пече машината, намажете козунака с разбития с 1 с.л. прясно мляко жълтък, поръсете с навлажнена с няколко капки вода захар и оставете машината да извърши и последния си етап – печене, до край.
Коментари