Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Козунак»Козунак на конци в хлебопекарна

Козунак на конци в хлебопекарна

Мария СимоваМария Симова
Копирайтър
3051k4k2
Козунак на конци в хлебопекарна
Снимка: Мария Симова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
1
"Хлебопекарната може да ви помогне и в правенето на козунаци"

Необходими продукти

  • яйца - 3 бр. от които 1 жълтък за намазване
  • прясно мляко - 100 мл
  • мая - 30 г прясна
  • масло - 100 г
  • захар - за сладък козунак - 150 г, за не толкова сладък 100 г
  • сол - 1 щипка
  • ванилена захар - 1 бр.
  • лимони - 0. 5 бр. кората настъргана
  • брашно - 500 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Затоплете леко млякото, прибавете маята и 3 с.л. от общото количество брашно, разбъркайте да се разтвори маята и покрийте с кърпа, оставете да втаса. През това време разбийте яйцата (без 1-я жълтък) със захарта, ваниловата захар и настърганата на ситно ренде лимонова кора.

Прибавете втасалата мая и разбъркайте, сипете сместа в контейнера на хлебопекарната. Отделно пресейте брашното и добавете солта, разбъркате и ги прибавете при течните съставки.

Нагласете машината на програма сладък хляб, изберете светъл цвят (LIGHT) и включете машината. Разтопеното, но леко охладено масло се добавя на 3 пъти по време на месенето на програмата (в началото, по средата и 5 минути преди края на месенето).

След 1 час месене и втасване, извадете тестото за козунак и оформете на три фитила, като преди да ги сплетете, ги усучете, доколкото е възможно. Премахнете лопатките за месене и поставете оформения козунак в контейнера.

Малко преди да започне да пече машината, намажете козунака с разбития с 1 с.л. прясно мляко жълтък, поръсете с навлажнена с няколко капки вода захар и оставете машината да извърши и последния си етап – печене, до край.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
30 гр. мая на 500 гр. брашно е много .
18.05.2019 10:42
4