Начин на приготвяне
Това е лесен начин за сплитане на козунак, лесно се прави и е ефектен.
Приготвя се първо тестото. В купа се разбиват яйцата със захарта, разбива се с миксер докато побелее сместа.
В топло прясно мляко се разбърква маята с 1 ч.л. захар и оставяме да бухне 10-15 минути.
Смесва се с яйчената смес, добавя се разтопено масло, щипка сол, ванилия и кора от лимон.
На части се сипва пресятото брашно и бъркаме с миксер докато се затрудним, после се сипва на поръсена маса с брашно и месим, като добавяме и олиото, докато се поеме от тестото.
Оставя се на топло за 1 час, разделя се на две части. Оформят се дълги фитили и вижте снимките как се плете само с четири стъпки.
Първо отгоре се оформя като примка, после долният край се промушва в получения отвор и остава отдолу. Следва усукване на долната част, за да се получи като осмица.
Третата снимка е когато свободният край на фитила минава под получената като 8 форма, така че да излезе над долния край и готово, лесно е опитайте. Може да ползвате и ваше тесто за козунака.
След като е оплетен козунакът се оставя върху хартия, аз сложих върху фолио, оформено като тавичка, и оставяме в загрята фурна на 50 градуса - затоплена и изключена.
След 20 минути се намазва с разбит жълтък и поръсваме захарни цветни пръчици. Печем в загрята фурна на 170 градуса до готвност.