Начин на приготвяне
Остърганите тиквички се нарязват на дълги филийки, които се овалват в брашно и се пържат в загрятата мазнина до златисто оцветяване.
Лукът, настърган на ренде, се задушава в същата мазнина, оттегля се от огъня и се смесва с надробеното сирене, 2 яйца, малко магданоз и черен пипер.
Избират се по две еднакво големи пържени тиквички. Така подготвени, тиквичките се нареждат в намазана с мазнина тавичка
И се заливат със сос Бешамел, приготвен от кравето масло, 2 супени лъжици брашно и студеното мляко, застроен с останалото яйце и подправен на вкус със сол и черен пипер.
Ястието се пече до зачервяване на заливката в гореща фурна. Наръсва се с настъргания кашкавал и се поднася със салата – зелена, доматена или смесена.