Охлюви с ориз и зеленчуци на фурна

ЗорицаЗорицаНовак69
19/04/2019
"Ще ви покажем не само как се готвят охлюви, а как се готвят най-вкусните охлюви с ориз и зеленчуци на фурна "
Приготвяне15 мин.
Готвене45 мин.
Общо60 мин.
Порции6
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо986
  • Преглеждания за месеца11
  • Преглеждания за седмицата5
  • Рейтинг4.7 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресният лук се почиства и нарязва на ситно, тиквичките и морковите се обелват и нарязват на дребни кубчета, скилидките чесън се нарязват на ситно, оризът се почиства, измива и изцежда.

Предварително сварените и изчистени охлюви се измиват хубаво в студена вода и се пускат отново във вряща подсолена вода за десетина минути. Изцеждат се в гевгир, прехвърлят се в купа и се подправят със сока от лимона, черен пипер и сол.

Олиото се загрява в тиган и в него се запържва лукът, едната скилидка наситнен чесън, добавят се морковите и тиквичките. Задушават се, докато леко поомекнат. Добавят се овкусените охлюви, задушават се при леко разбъркване няколко минути и след това се добавя ориза, като се разбърква.

След като оризът стане прозрачен, се изсипват доматите, добавят се 3 кафеени чаши гореща вода.

Разбърква се, добавя се останалият чесън и се изчаква оризът да набъбне.

Ястието се подправя със сол и черен пипер на вкус, изсипва се в намаслена тавичка и се пече в предварително загрята фурна на около 180 градуса (на средна решетка и включен вентилатор) до готовност. След това се оставя да си отдъхне поне 30 минути преди сервиране.

Готовото ястие от ориз на фурна се разпределя на порции, поръсва със ситно накълцан копър и лют червен пипер на вкус.

Добър апетит!

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар