Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Ориз на фурна»Охлюви с ориз и зеленчуци на фурна

Охлюви с ориз и зеленчуци на фурна

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
2209569234
Охлюви с ориз и зеленчуци на фурна7 / 7
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
6
"Ще ви покажем не само как се готвят охлюви, а как се готвят най-вкусните охлюви с ориз и зеленчуци на фурна"

Необходими продукти

  • охлюви - 300 г (предварително сварени и изчистени)
  • зелен лук - 1 малка връзка
  • моркови - 2 бр.
  • тиквички - 2 бр.
  • ориз - 1 к.ч.
  • чесън - 2 - 3 скилидки
  • домати - 350 г, обелени и нарязани на кубчета (от буркан)
  • олио - 6 с.л.
  • черен пипер
  • лют червен пипер
  • сол
  • лимони - 1 бр.
  • копър - 1/2 връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресният лук се почиства и нарязва на ситно, тиквичките и морковите се обелват и нарязват на дребни кубчета, скилидките чесън се нарязват на ситно, оризът се почиства, измива и изцежда.

Предварително сварените и изчистени охлюви се измиват хубаво в студена вода и се пускат отново във вряща подсолена вода за десетина минути. Изцеждат се в гевгир, прехвърлят се в купа и се подправят със сока от лимона, черен пипер и сол.

Олиото се загрява в тиган и в него се запържва лукът, едната скилидка наситнен чесън, добавят се морковите и тиквичките. Задушават се, докато леко поомекнат. Добавят се овкусените охлюви, задушават се при леко разбъркване няколко минути и след това се добавя ориза, като се разбърква.

След като оризът стане прозрачен, се изсипват доматите, добавят се 3 кафеени чаши гореща вода.

Разбърква се, добавя се останалият чесън и се изчаква оризът да набъбне.

Ястието се подправя със сол и черен пипер на вкус, изсипва се в намаслена тавичка и се пече в предварително загрята фурна на около 180 градуса (на средна решетка и включен вентилатор) до готовност. След това се оставя да си отдъхне поне 30 минути преди сервиране.

Готовото ястие от ориз на фурна се разпределя на порции, поръсва със ситно накълцан копър и лют червен пипер на вкус.

Добър апетит!

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка: