Начин на приготвяне
В купа прибавете киселото мляко и содата. загасена в малко оцет, добавете гриса и разбъркайте добре. Оставете настрани за 30 минути, за да набъбне гриса.
Отделно разбийте яйцата със захарта и ванилията, прибавете разтопеното и охладено масло и разбъркайте. Прибавете яйчената смес към гриса с киселото мляко и разбъркайте.
Пресейте брашното и прибавете бакпулвера към него, прибавете ги към сместа и разбъркайте до еднородна смес. Разделете сместа на две равни части, като към едната прибавите какаото, разбъркайте добре.
В тава, намаслена с малко масло и поръсена с брашно, сипете в средата ѝ 2 с.л. от жълтата смес, а върху нея 2 с.л. от кафявата и така редувайте до края на двете смеси.
През сместа прекарайте дървено шишче, за да получите шарките отгоре.
Поставете тавата в предварително нагрята на 180 градуса фурна и печете сладкиша до готовност за около 30 минути.