Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Лесен хляб с хрупкава коричка

Лесен хляб с хрупкава коричка

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k2k6
Лесен хляб с хрупкава коричка6 / 6
09/04/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
250 мин.
Общо
265 мин.
Порции
5
"Перфектният хляб с перфектната хрупкава коричка - вижте как се приготвя лесно"

Необходими Продукти

  • ръжено брашно - 100 г
  • брашно - 385 г бяло
  • вода - 340 г топла
  • мая за хляб - 1 пакетче
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - за потапяне на ръцете
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В дълбок съд поставяме двата вида брашна заедно със солта, сухата мая и разбъркваме добре. Към тях си прибавяме топлата вода и започваме да бъркаме със дървена лъжица задължително.

Объркваме добре докато водата поеме цялото брашно.

Ако ви се стори, че тестото е твърде сухо или твърде мокро, не доливайте допълнително вода или прибавяйте брашно, оставете го така.

Покрийте го с фолио и оставете на стайна температура за 2 часа. След това преместете в хладилника за още 2 часа.

Когато извадим ще видим, че тестото си е удвоило обема си.

Поставяме си съд с олио, в което си потапяме ръцете и разделяме самото тесто на две равни части.

На плота си поръсваме брашно и поставяме топките, като започваме да си оформяме хляба. Вземаме едната топка, завиваме няколко пъти и започваме леко да въртим топката по плота.

Така оформената топка поставяме в тавичка, в която сме поставили хартия за печене и поръсили с малко брашно.

Оформянето и на другото топче става по същия начин, като го поставяме на разстояние едно от друго.

Ако не желаете да направите и другото топче, може тестото да престои в хладилника, добре завито, за няколко дни.

Когато искате да го ползвате, вадите 1 час предварително и оформяте. Оформените топки поръсваме с брашно и оставяме да втаса още 50 минути.

След това с помощта на остро ножче, поръсено в брашно, правим разрези дълбоки около 2 мм.

Поставяме в предварително загрята фурна на 230 градуса, като предварително сме поставили най-отдолу дълбок с съд с вода.

Печем 35 минути. Вадим от фурната и оставяме на решетка да изстине и тогава консумираме.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: