Начин на приготвяне
В дълбок съд поставяме двата вида брашна заедно със солта, сухата мая и разбъркваме добре. Към тях си прибавяме топлата вода и започваме да бъркаме със дървена лъжица задължително.
Объркваме добре докато водата поеме цялото брашно.
Ако ви се стори, че тестото е твърде сухо или твърде мокро, не доливайте допълнително вода или прибавяйте брашно, оставете го така.
Покрийте го с фолио и оставете на стайна температура за 2 часа. След това преместете в хладилника за още 2 часа.
Когато извадим ще видим, че тестото си е удвоило обема си.
Поставяме си съд с олио, в което си потапяме ръцете и разделяме самото тесто на две равни части.
На плота си поръсваме брашно и поставяме топките, като започваме да си оформяме хляба. Вземаме едната топка, завиваме няколко пъти и започваме леко да въртим топката по плота.
Така оформената топка поставяме в тавичка, в която сме поставили хартия за печене и поръсили с малко брашно.
Оформянето и на другото топче става по същия начин, като го поставяме на разстояние едно от друго.
Ако не желаете да направите и другото топче, може тестото да престои в хладилника, добре завито, за няколко дни.
Когато искате да го ползвате, вадите 1 час предварително и оформяте. Оформените топки поръсваме с брашно и оставяме да втаса още 50 минути.
След това с помощта на остро ножче, поръсено в брашно, правим разрези дълбоки около 2 мм.
Поставяме в предварително загрята фурна на 230 градуса, като предварително сме поставили най-отдолу дълбок с съд с вода.
Печем 35 минути. Вадим от фурната и оставяме на решетка да изстине и тогава консумираме.