Начин на приготвяне
Измийте боба и го поставете в тенджера със студена вода. Поставете на умерен огън и варите 15 минути, след завирането му. Прецедете боба и му налейте втора студена вода, варете до полуготовност на боба.
Прецедете боба отново и го прехвърлете в друг съд с капак, налейте в тенджерата студена вода и я поставете на огъня да заври. След като заври, добавете боба, нарязания на ситно лук, нарязаните на по едро моркови, стръкчетата целина и джоджен, доматите, поръсете черен пипер на вкус, червения пипер, зехтина, след като отново заври, прибавете размитото доматено пюре.
Затворете капака на тенджерата и оставете да къкри на бавен огън, като периодично разбърквате. Малко преди края на варенето, прибавете лютата чушка и посолете готовата бобена супа фасолада на вкус. Сервирайте в дълбока чиния, поръсен с малко черен пипер и стрита суха люта чушка на вкус.