Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Царевично хлебче с вино и пресен лук

Царевично хлебче с вино и пресен лук

ВИОЛЕТА МАТЕВАВИОЛЕТА МАТЕВА
Експерт
4291k1k5
Царевично хлебче с вино и пресен лук
Снимка: ВИОЛЕТА МАТЕВА
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • мая - 20 г
  • вода - хладка 250 мл
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • вино - 3 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • царевично брашно - 200 г
  • брашно от лимец - 200 г
  • бяло брашно - за меко тесто
  • плънка
  • пресен лук - 2 стръка
  • масло - за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В 100 мл леко топла вода със захарта се натрошава маята и добавяме 2 лъжици бяло брашно, трябва да се получи рядка каша.

Оставя се докато отгоре се получат мехурчета. В подходящ съд се смесва царевично и брашно от лимец със сол.

В средата на брашното се сипва шупналата мая, останалата вода, олио, вино и като се добавя бялото брашно се замесва набързо меко тесто, да не лепне. Оставя се в тенджерка, покриваме с капак и оставяме да втаса на топло. Когато тенджерата се напълни е готово.

С намаслени ръце се оформя правоъгълник с дължината на малка форма. Отгоре се поръсва с нарязани пера пресен лук и нарязваме на 8 части.

Всеки правоъгълник се сгъва през средата и нарежда в намазана с олио и поръсена с царевично брашно форма. Разрезът трябва да е нагоре.

Печем в загрята фурна на 180 градуса около 30-40 минути. Изважда се върху решетка, намазваме с масло. Хапваме топло хлебче с прясно сиренце.

Уникално вкусно е, опитайте! Източник Люси Евтимова с малки промени.

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: