ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Хачапури»Хачапури по аджарски

Хачапури по аджарски

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9023k7k2k6
Хачапури по аджарски
Снимка: Стоянка Русенова
1 / 4
14/03/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Масълце, шарена сол - вярваме, че вкусът на тези хачапури много ще ви допадне"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г тип 500
  • прясно мляко - 150 мл
  • вода - 100 мл
  • мая - 7 г суха
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • за пълнежа
  • извара - 250 - 300 г
  • краве масло - 40 г
  • яйца - 4 бр .
  • масло
  • шарена сол - за поръсване, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В топла вода поставяме, маята, захарта и 2 с.л. брашно. Получава се тесто, което покриваме и оставяме на топло за 10 минути, докато шупне маята.

В купа пресяваме брашното заедно със солта и омесваме тесто. Оставяме настрана, за да втаса, което след това разделяме на 4 части.

Всяка част разточваме на овална питка. Навиваме си срещуположните краища, като в края прищипваме. Стават като лодки или пиде.

Хлебчетата пълним с изварата и оставяме на страна за около 10 минути. Загряваме си фурната на 180 градуса и поставяме питките да се се пекат за 20 минути.

Разбиваме си яйцето и във всяка питка го изсипваме, като разбъркваме със сиренето. Отново поставяме във фурната и печем за още 5 минути.

След като извадим от фурната питките хачапури, в средата поставяме по бучка масло и поръсваме с шарената сол.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: