Пухкава погача

Йозлям КадироваЙозлям Кадирова
Експерт
3631k1k2
Пухкава погача
Снимка: Йозлям Кадирова
3 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
70 мин.
Порции
15 парчета

Необходими продукти

  • брашно - около 500 г
  • кисело мляко - 3 ч.л.
  • прясно мляко - 200 мл
  • сол - 2 ч.л.
  • бакпулвер - 1 бр.
  • яйца - 1 бр.
  • За маяното тесто
  • захар - 1 ч.л.
  • мая - 1/2 кубче
  • брашно - 1 ч.л.
  • прясно мляко - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята, като я втриете съд захарта, добавете прясното мляко и брашното, разбъркайте и оставете да се активира.

Пресейте брашното с бакпулвера и солта. Направете кладенче, в което добавете белтъка (жълтъка отделете за намазване), прясното мляко и киселото мляко и активираната вече мая.

Омесете добре и оставете на стайна температура да удвои обема си.

Разделете тестото на 2 равни части.

Разделете едната част на 2, разточете 2 кори с диаметър около 24 см (с диаметъра на използваната от вас тава, но да е в такъв или близък на този диаметър), сложете ги една върху друга, разточете, докато залепнат добре и изрежете 8 триъгълничета, които завийте на кифлички.

Наредете кифличките по края на тавата.

Другата част също разделете на 2 части. Едната топка сложете в центъра на тавата, а другата разточете на дълга и тънка кора, завийте на руло и нарежете на шайби с ширина около 1 см.

Наредете ги и оставете отново да удвои обема си.

Намажете с жълтък, поръсете със сусам.

Изпечете погачата на 180 градуса за около 20-30 минути.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: