Начин на приготвяне
Омесваме каймата за кюфтенцата, като към нея прибавяме яйце (1 бр.), чубрица, кимион, черен пипер, сушен магданоз. На филийките хляб махаме корите. Напояваме филийките с вода и добре отцеждаме. Прибавяме в каймата.
Лука настъргваме на ситно ренде и него слагаме при каймата и хляба. Омесваме хубаво, правим малки топчести кюфтенца, овалваме в брашно и оставяме в хладилника. Приготвяме соса.
Гъбите почистваме, измиваме и нарязваме на филийки. В тенджерка слагаме гъбите, наливаме олио (1 с.л.) и прибавяме краве масло (20-30 г). Ръсваме черен пипер и сол на вкус.
Задушаваме гъбите (при необходимост наливаме малко вода), докато останат на мазнина. Тогава ръсваме брашно (2 с.л.), разбъркваме няколко минути и внимателно наливаме топла вода, като продължаваме да разбъркваме, до предпочитаната гъстота на гъбения сос.
Оставяме соса да къкри още минута и дръпваме тенджерката от котлона. В касерола наливаме олио и като се нагрее, изпържваме кюфтенцата.
Изваждаме готовите кюфтенца върху кухненска хартия да се отдели мазнината.
Когато изпържим всички кюфтенца, при необходимост подгряваме гъбеният сос.
Сервираме цариградските кюфтенца със соса от гъби и може да прибавим и варена царевица за гарнитура.