Кюфтета по цариградски с гъбен сос

Илияна ДимоваИлияна Димова
Копирайтър
143
484
548
45
21/02/2019
Приготвяне20 мин.
Готвене45 мин.
Общо65 мин.
Порции20
Сготви+1 точка
3 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо1 239
  • Преглеждания за месеца8
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена3

Необходими Съставки

  • кайма - 500 - 600 г телешка
  • лук - 1/2 бр.
  • хляб - 1 - 2 филийки по - сух хляб
  • яйца - 1 бр.
  • кимион - млян
  • чубрица - сушена
  • сол
  • черен пипер - млян
  • магданоз - сушен
  • брашно - за овалване на кюфтенцата
  • олио - за пържене на кюфтенцата
  • За гъбен сос
  • печурки - 200 - 250 г гъби пресни
  • сол
  • черен пипер млян
  • олио - 1 с.л.
  • краве масло - 20 - 30 г
  • брашно - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Омесваме каймата за кюфтенцата, като към нея прибавяме яйце (1 бр.), чубрица, кимион, черен пипер, сушен магданоз. На филийките хляб махаме корите. Напояваме филийките с вода и добре отцеждаме. Прибавяме в каймата.

Лука настъргваме на ситно ренде и него слагаме при каймата и хляба. Омесваме хубаво, правим малки топчести кюфтенца, овалваме в брашно и оставяме в хладилника. Приготвяме соса.

Гъбите почистваме, измиваме и нарязваме на филийки. В тенджерка слагаме гъбите, наливаме олио (1 с.л.) и прибавяме краве масло (20-30 г). Ръсваме черен пипер и сол на вкус.

Задушаваме гъбите (при необходимост наливаме малко вода), докато останат на мазнина. Тогава ръсваме брашно (2 с.л.), разбъркваме няколко минути и внимателно наливаме топла вода, като продължаваме да разбъркваме, до предпочитаната гъстота на гъбения сос.

Оставяме соса да къкри още минута и дръпваме тенджерката от котлона. В касерола наливаме олио и като се нагрее, изпържваме кюфтенцата.

Изваждаме готовите кюфтенца върху кухненска хартия да се отдели мазнината.

Когато изпържим всички кюфтенца, при необходимост подгряваме гъбеният сос.

Сервираме цариградските кюфтенца със соса от гъби и може да прибавим и варена царевица за гарнитура.

Рейтинг

5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар