Ezine.bg»Рецепти»Риба»Задушена риба»Задушен шаран с плодов сос от сливи

Задушен шаран с плодов сос от сливи

Задушен шаран с плодов сос от сливи
Снимка: Атанаска
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
70 мин.
Общо
90 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • шаран - 1 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • целина - 1 главичка
  • магданоз - 1 корен
  • лук - 1 глава, кромид
  • лимони - 2 резенчета с кората
  • масло - 2 с.л. краве
  • карамфил - 3 бр.
  • мащерка - 1 щипка
  • черен пипер - 10 зърна
  • бахар - 6 зърна
  • дафинов лист - 1 бр.
  • мармалад - 4 с.л. от сини сливи
  • сливи - 100 г сини, сушени
  • бадеми - 50 г нарязани
  • стафиди - 20 г
  • орехи - 50 г
  • меденки - 2 с.л, настъргана или галета
  • захар - 2 с.л.
  • оцет - 25 мл
  • бульон - 750 мл рибен или вода
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Запържете в маслото ситно нарязания лук и настърганите морков, целина и магданозения корен, прибавете захарта и бъркайте, докато лукът се карамелизира леко.

Прибавете карамфилчетата, мащерката, зърната черен пипер и бахар, дафиновия лист и резенчетата лимон и ги оставете около минута, за да ароматизират сместа.

Сипете оцета и след като се изпари, залейте с бульона и оставете да ври около 5 мин.

Сложете в леко врящия сос порциите шаран, задушавайте 15-ина минути, като ги обръщате няколко пъти, след което ги извадете.

В соса разтворете мармалада, прецедете го и прибавете сварените за 5 мин. сушени плодове и ядки заедно с водата, в която са се варили, и го сгъстете с настърганата меденка.

Разпределете порциите шаран в чинии, залейте ги с топлия сос и ги сервирайте.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: