Начин на приготвяне
Плодов пай със сини сливи за нашата трапеза.
Правим ронливото тесто, като смесваме хубаво брашното, краве масло, пудрата захар, яйцата и ванилията. Оставяме го да отлежи в хладилник за около 1 час.
Разточваме 2/3 от тестото на лист, който поставяме в намазана с растително масло и поръсена с брашно тава. Печем за 10 минути и изваждаме.
Изчистваме сините сливи от костилките и ги нарязваме на четвъртинки. Разбъркваме със счукания сухар и захарта и разстиламе върху изпечената кора. Останалото тесто разточваме на лист и нарязваме на тънки ленти с къдрав нож, които нареждаме диагонално във формата на ромб върху сините сливи.
Печем плодовата пита за още 20 минути в умерена фурна. Получава се страхотен плодов пай.