Ezine.bg»Рецепти»Риба»Осолена риба»Осолена риба със ситна сол

Осолена риба със ситна сол

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Осолена риба със ситна сол
Снимка: Стоянка Русенова
2 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
2
"Такова мезе не става за 1 ден, но определено си заслужава чакането"

Необходими продукти

  • скумрия - 1 бр.
  • сол - 1 пакет ситна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистваме много добре рибата от вътрешностите, премахваме главата и опашката.

Почистваме дотолкова, че да излезе максимално количество кръв, което се намира в гръбначната кост.

Осоляваме обилно отвън и отвътре и оставяме на наклонена повърхност да се отцеди за 12 ч. в хладилник.

Вадим, подсушаваме и отново обилно осоляване оставяме под наклон на студено за 24 ч.

Когато изтече времето, отново вадим, подсушаваме и завиваме в плътна хартия.

След още 24 часа вадим, сменяме хартията, защото скумрията я е намокрила от осоляването и отново завиваме.

Тази процедура правим няколко пъти.

Оставяме осолената риба за 10 дни, като -2-3 дни постоянно сменяме хартията.

На 10-тия ден я нарязваме на шайби и е готова за консумация.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: