Начин на приготвяне
Патладжаните се обелват, нарязват се на филии, посоляват се и се отцеждат от горчивия сок. Потапят се в брашното и се изпържват в растителното масло.
Настърганите на ренде лук и домати се задушават в същата мазнина, докато се изпари сокът им. Прибавят се натрошеното сирене, опечените, обелени и нарязани на парчета пиперки, черен пипер и сол. Сместа се отдръпва от огъня да се поохлади.
В намазаната тавичка се нареждат плътно в три реда пържени патладжани, като първият и вторият ред се покриват със задушената смес и се наръсват с магданоз.
Мусаката се залива с разбитите в киселото мляко яйца и се пече в умерена фурна, докато се образува червена коричка на повърхността му.
Поднася се с варени или пържени картофи и салата според сезона.