Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Мусака»Мусака от патладжани, домати и пиперки

Мусака от патладжани, домати и пиперки

Мусака от патладжани, домати и пиперки1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
110 мин.
Общо
140 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • патладжани - 4 бр.
  • домати - 1 кг
  • пиперки - 6 бр.
  • лук - 2 глави
  • масло - 2/3 ч.ч.
  • яйца - 2 бр.
  • сирене - 100 г
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • брашно
  • сол
  • черен пипер
  • магданоз
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжаните се обелват, нарязват се на филии, посоляват се и се отцеждат от горчивия сок. Потапят се в брашното и се изпържват в растителното масло.

Настърганите на ренде лук и домати се задушават в същата мазнина, докато се изпари сокът им. Прибавят се натрошеното сирене, опечените, обелени и нарязани на парчета пиперки, черен пипер и сол. Сместа се отдръпва от огъня да се поохлади.

В намазаната тавичка се нареждат плътно в три реда пържени патладжани, като първият и вторият ред се покриват със задушената смес и се наръсват с магданоз.

Мусаката се залива с разбитите в киселото мляко яйца и се пече в умерена фурна, докато се образува червена коричка на повърхността му.

Поднася се с варени или пържени картофи и салата според сезона.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: