Начин на приготвяне
Омесваме каймата с измит в няколко води и хубаво отцеден ориз (1/2 к.ч.) и овкусяваме с черен пипер, чубрица, сушен магданоз и кимион на вкус. Прибавяме и малко лук, почистен, настърган или нарязан ситно (1 с.л.). Омесваме хубаво каймата и правим кюфтета (6 бр.или колкото преценим), които овалваме добре в брашно.
В олиото (3-4 с.л.), запържваме леко кюфтенцата и изваждаме от мазнината. В същата мазнина слагаме да се задуши другата част от лука (настърган или нарязан ситно). Прибавяме и пасирани скилидки чесън, риган на вкус и черен пипер на вкус.
Ръсваме сладък червен пипер (1 ч.л.) и лют червен пипер - количество на вкус. Прибавяме и брашно (1 с.л.), разбъркваме и наливаме топла вода (приблизително 1 л или повече). Оставяме водата да заври и тогава слагаме запържените кюфтенца.
Варим ястието, без да слагаме капак на тенджерата, и когато кюфтенцата уврат, прибавяме намачкани хубаво или пасирани домати. (За по-гладка консистенция на соса, може да минем доматите през цедка и тогава да сложим в ястието). Сипваме и захар (1 ч.л.).
Като прибавим и доматите към ястието, варим още няколко минути на слаб огън, до предпочитаната гъстота на соса. При необходимост може да долеем още топла вода или да сгъстим с още брашно, разтворено в малко вода на кашичка.
Готовото ястие от кюфтета в сос опитваме за сол (защото в консервата домати има сол) и при необходимост посоляваме допълнително. Сервираме манджата с пресен магданоз.