Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Кайма»Кюфтета»Кюфтета със сос по селски

Кюфтета със сос по селски

Илияна ДимоваИлияна Димова
Копирайтър
148575563
Кюфтета със сос по селски2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
65 мин.
Порции
2
"Всички сте хапвали кюфтета със сос, нали"

Необходими продукти

  • кайма - 250 г
  • лук - 1 бр.
  • ориз - 1/2 к.ч.
  • домати - 1 ч.ч. от консерва белени
  • червен пипер - 1 ч.л. сладък
  • червен пипер - на вкус, лют
  • черен пипер
  • кимион
  • чубрица
  • магданоз - сушен
  • чесън - 2 скилидки
  • риган
  • олио - 3 - 4 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Омесваме каймата с измит в няколко води и хубаво отцеден ориз (1/2 к.ч.) и овкусяваме с черен пипер, чубрица, сушен магданоз и кимион на вкус. Прибавяме и малко лук, почистен, настърган или нарязан ситно (1 с.л.). Омесваме хубаво каймата и правим кюфтета (6 бр.или колкото преценим), които овалваме добре в брашно.

В олиото (3-4 с.л.), запържваме леко кюфтенцата и изваждаме от мазнината. В същата мазнина слагаме да се задуши другата част от лука (настърган или нарязан ситно). Прибавяме и пасирани скилидки чесън, риган на вкус и черен пипер на вкус.

Ръсваме сладък червен пипер (1 ч.л.) и лют червен пипер - количество на вкус. Прибавяме и брашно (1 с.л.), разбъркваме и наливаме топла вода (приблизително 1 л или повече). Оставяме водата да заври и тогава слагаме запържените кюфтенца.

Варим ястието, без да слагаме капак на тенджерата, и когато кюфтенцата уврат, прибавяме намачкани хубаво или пасирани домати. (За по-гладка консистенция на соса, може да минем доматите през цедка и тогава да сложим в ястието). Сипваме и захар (1 ч.л.).

Като прибавим и доматите към ястието, варим още няколко минути на слаб огън, до предпочитаната гъстота на соса. При необходимост може да долеем още топла вода или да сгъстим с още брашно, разтворено в малко вода на кашичка.

Готовото ястие от кюфтета в сос опитваме за сол (защото в консервата домати има сол) и при необходимост посоляваме допълнително. Сервираме манджата с пресен магданоз.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: