Виенска шоколадова торта

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k3k9k
Виенска шоколадова торта2 / 3
05/02/2022
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
10
"Забравете за Моцарт! Това е истинската виенска класика - великолепна шоколадова торта"

Необходими Продукти

  • шоколад - черен 500 гр.
  • масло - 200 гр.
  • захар - пудра 120 гр.
  • брашно - 2 с.л.
  • яйца - 4 бр.
  • шоколад - бял 150 гр. за украсата
  • сметана - 400 мл.
  • ром - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Блатът се приготвя, като 150 гр. черен шоколад се разтопява на водна баня.

Маслото се разбива със 100 гр. от захарта, прибавят се жълтъците един по един, поохладеният шоколад, брашното и разбитите белтъци с щипка сол.

Сместа се излива в намаслена кръгла форма с диаметър 24 см и се пече около 40 мин. в загрята фурна на 180°С. Центърът може да е леко кремообразен. Изважда се от формата и се охлажда.

Сметаната за пълнежа се загрява, прибавя се 200 гр. черен шоколад , когато се разтопи, се маха от огъня, охлажда се и се слага в хладилника най - малко за 2 часа. След това се разбива с миксер на пухкав крем, като се прибави ромът.

Блатът се срязва на две и се пълни с 2/3 от крема. Останалият крем се използва за украса.

Тортата се намазва с тънък слой крем отгоре и отстрани.

За да се приготви украсата на шоколадовата торта се използват шоколади оцветени различно. Разтопяват се на водна баня по отделно и се използва шприц или друга техника.

Рейтинг

4.4
520
49
35
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Потребител#167180
Потребител#167180
Изглежда превъзходно! Обожавам шоколадови изкушения!
20.03.2016 23:31
1
жасмина желчева
жасмина желчева
Красива си тортата ама дали е хубава на кус
31.12.2013 12:56
1
Спаси
Спаси
Белият шоколад е за украсата, иначе тортата е превъзходна !!!
03.11.2013 15:32
1
Петя
Петя
Не съм пробвала рецептата, но ми се струва нещо не наред 200 масло и 2 лъжици захар?
16.07.2013 13:02
1
диди
диди
Тортата е супер.След като я опитаха в къщи я правя всяка неделя.
09.12.2012 19:47
2
Николина Андонова
Николина Андонова
Блата след 40мин. печене на 180гр. изгоря! Не знам какви са вашите фурни, но като се замислих, то хляб да беше щеше да изгори за това време! Рецептата не е вярна.
23.11.2012 19:21
1
fanny
fanny
Ще се опитам да направя тортата! Като гледам си заслужава!!!
22.04.2012 14:18
1
violeta
violeta
Тортата е супер!
26.03.2012 15:27
1
кети
кети
аз го ползвах за украсата, както е обяснено
08.03.2012 12:28
1
Iveliana
Iveliana
А къде се слага белия шоколад? никъде не го видях, освен в изброените продукти.
07.03.2012 19:50
1
амон ра
амон ра
тортата е страхотна! не виждам нищо неясно. четете и мислете, за да няма после дебилни коментари или въпроси от рода на "краве ли е маслото";-)))))
20.02.2012 22:03
1
Павлина
Павлина
Тази торта надмина очакванията ми.Страхотна е!
17.02.2012 11:55
цеци
цеци
не съм яла по вкусна торта
10.02.2012 19:10
Веска
Веска
Рецептата е неясна. Пишете необходими 500 гр. тъмен шоколад и 150 бял, а се вижда, че сте сложили 150 гр. в блата и 200 гр. в крема / пълнежа /. Напишете по-ясна рецепта. Не зная как хората са коментирали тази торта след като не е ясно как да се направи. Благодаря.
22.10.2011 23:06
1
viki
viki
Уникална рецепта за шоколадова торта. Както се казва по-надолу - само за ценители. Само, че рецептата не е много добре обяснена, но пак се получава супер вкусна.
07.10.2011 01:49
атанас тодев
атанас тодев
Това е само за ценители, себе уважаващ човек, който обича шоколада.
03.07.2011 15:55
силвия
силвия
А сметаната каква е ?
12.06.2011 18:45
Тяна
Тяна
Перфектна комбинация. Изключително лесно за приготвяне и като резултат е невероятна.
03.04.2011 13:53
Даринка
Даринка
Маслото краве ли е или ?
28.03.2011 21:19
1
Покажи всички подкоментари
Albena
Albena
И още нещо, слагайте хартия на дъното на тавата, в която печете, ако ви е трудно да разрежете един блат над две, изпечете два, или три, по-тънки, но избягвате рязането, аз направих така. Брашното е точно две лъжици и може би, малко смлени орехи, но това си е от мен.
29.01.2011 15:49
1