Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Новогодишна питка

Новогодишна питка

Стоянка  РусеноваСтоянка Русенова
Ветеран
9384k7k6
Новогодишна питка
Снимка: Стоянка Русенова
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
4
"Ето я и нашата гордост - Новогодишна питка, приготвена с много желание и добри чувства"

Необходими продукти

  • мая - 30 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • кисело мляко - 5 с.л.
  • яйца - 3 бр.
  • олио - 6 с.л.
  • брашно - 700 г
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • масло - 60 мл за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В прясното мляко разтваряме маята заедно със захарта и 1 с.л. брашно.

Оставяме да втаса.

Пресяваме си брашното, където правим кладенче и там слагаме останалите продукти, както и втасалата смес.

Месим до получаването на меко тесто, което оставяме да втаса около 30 минути.

Разделяме на 2 равни части, и всяка половинка се дели на още 4. Всяко едно разделено парче, разточваме на правоъгълник и намазваме с маслото, което предварително сме разтопили.

Навиваме, както се навиват кифлички. В тавичка намазана с масло, започваме да подреждаме готовите топчета, направени като кифлички. Така приготвената питка оставяме да втаса отново.

Поставяме в загрята фурна на 180 градуса и печем до готовност.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: