Ezine.bg»Рецепти»Баница»Новогодишна баница с късметчета

Новогодишна баница с късметчета

Новогодишна баница с късметчета
Снимка: Албена Асенова
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
45 мин.
Порции
8
"Любимата ни част от приготвянето на баницата с късмети е измислянето и поставянето им в нея"

Необходими продукти

  • кори за баница - 400 г
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - 1 ч.ч.
  • заквасена сметана - 3 с.л.
  • сирене - 125 г
  • крема сирене - 125 г
  • бакпулвер - 10 г
  • масло - 50 г
  • олио - 50 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се разбиват яйцата, прибавят се киселото мляко, сметаната, крема сиренето, натрошеното саламурено сирене и бакпулверът. Сместа се разбърква. След това кравето масло се разтопява, смесва се с олиото и също се слага в купата. Отново всичко се разбърква.

На дъното на тавата, в която ще се пече баницата, се слага на няколко места от плънката. След това се вземат листи от корите, насъбират се произволно всеки един от тях и се слагат в тавата.

Корите се поливат с малко мазнина и се слага от плънката. Следват пак няколко кори, мазнина, плънка и така до изчерпване на продуктите. Накрая се завършва с плънка. По време на реденето на корите тук там се слага късметче.

Готовата баница с късмети се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна, докато се зачерви отгоре. След това се изважда от фурната и се обръща върху 2-3 чаши или купички.

Ръбът на тавата да легне върху купичките. Баницата няма да се изсипе, защото е залепнала за дъното. Това се прави за да остане баницата по-въздушна.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: