Ezine.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Новогодишна торта венец

Новогодишна торта венец

EfrosiaEfrosia
Джедай
9966k11
Новогодишна торта венец1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10-12 парчета
"Едва когато приготвите тази торта, може да си отдъхнете, че празничната украса е завършена, а трапезата за празника - готова"

Необходими продукти

  • масло - 150 г
  • захар - 220 г пудра
  • яйца - 5 жълтъка + 5 белтъка
  • прясно мляко - 4 с.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л. пълна
  • лимони - 1 ч.л. лимонов сок и 1 ч.л. настъргана кора
  • брашно - 220 г
  • яйца - 4 броя, за крема
  • захар - 1 ч.ч.
  • какао - 50 г
  • масло - 200 г прясно
  • захар - 3 с.л. пудра
  • есенция - ванилова или ромова
  • орехи - за украса, по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Маслото със захарта за блатовете се разбива много добре. Едно по едно се добавят 5 жълтъка при непрекъснато биене, прясното мляко, в което е разтворен предварително бакпулвера, лимоновия сок и кора.

Накрая постепенно се разбърква и с брашното. Белтъците се разбиват отделно на пухкав сняг и се добавят внимателно към останалата смес.

Цялата смес се изсипва с намазнена и набрашнена тава или форма с дупка в средата. Изпича се в предварително загряна умерена фурна и се реже на 2 отделни блата. И двата блата се поръсват с нарязани смокини и и малко портокалови корички от сладко.

За крема в съд на водна баня се разбиват до побеляване 4 яйца с 1 ч.ч. захар и се добавя какаото. Сместа се бие на котлона, докато заври. Сваля се от огъня и се бие, докато се охлади.

Отделно се разбива останалото масло с 3 с.л. пудра захар и двата крема се смесват внимателно, лъжичка по лъжичка. Ароматизира се с есенцията.

В поднос сложете единия блат със смокини, намажете обилно с крема, сложете втория блат и покрийте с крем цялата торта. Поръсете със смлени орехи, прилепете джинджифилови бисквити или меденки или направете друга украса по избор.

Рейтинг

4.6
59
43
31
20
10
Дай твоята оценка: