Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Сладък Хляб»Шотландски празничен кейк

Шотландски празничен кейк

Албена АсеноваАлбена Асенова
Гуру
6673k2k2k3
Шотландски празничен кейк
Снимка: Албена Асенова
3 / 5
31/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
90 мин.
Общо
120 мин.
Порции
12
"Не чакайте следващия празник, за да приготвите шотландски кейк - създайте го сами"

Необходими Продукти

  • сушени плодове - 400 г (смокини, боровинки, сини сливи, стафиди, кайсии)
  • портокалова кора - настъргана кора от 1 портокал
  • лимонова кора - настъргана кора от 1 лимон
  • канела - 2 ч.л.
  • джинджифил - 1 ч.л. на прах
  • карамфил - 1/2 к.л. стрит
  • тъмен ром - 50 мл
  • масло - 175 г меко
  • захар - 100 г
  • яйца - 3 бр.
  • бадеми - 100 г сурови смлени
  • брашно - 250 г
  • бакпулвер - 2 ч.л.
  • сладко от кайсии - 100 г
  • портокали - 1 бр. само сокът
  • бадеми - белени за декорация
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сушените плодове се нарязват на дребно, слагат се в купа. Към тях се прибавят канела, джинджифил на прах, стрит карамфил, настърганата кора на един лимон и един портокал.

Плодовете и ароматните подправки се разбъркват и заливат с ромът. Купата се покрива със свежо фолио и се оставя да престои в хладилника за една нощ.

Маслото и захарта (на стайна температура) се разбиват на пухкав крем. Добавя се сокът от един портокал 1/3 от пресятото брашно. Едно по едно се прибавят яйцата, като след всяко сместа се разбърква отново.

Прибавят се смлените бадеми и сладкото от кайсии. Сместа се разбърква, прибавят се останалото брашно и бакпулвера и отново се разбърква. Накрая се прибавят нарязани и накиснати плодове.

Тестото се прехвърля във форма с подвижен ринг. Дъното и стените на формата трябва предварително да са покрити с хартия за печене. С помощта на шпатула повърхността на кейка се заглажда.

Формата се покрива със алуминиево фолио и десертът се слага в предварително загрята на 180 градуса фурна. На 45 минута кейка се изважда и от горе му се нареждат обелените бадеми, като леко се притискат.

Формата се покрива отново със фолио и се връща във фурната. Температурата се намалява на 160 градуса и сладкият хляб се пече още около час. Малко преди готовност фолиото се маха за да получи кейкът хубав загар. Готовността му се проверява с дървена клечка.

Забодена в него, тя трябва да излезе суха. По желание готовият десерт може да се поръси с пудра захар.

Източник: cooks-and-bakes

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка: