Сладкиш със сироп и крем

Илияна ДимоваИлияна Димова
Копирайтър
148572563215
Сладкиш със сироп и крем
Снимка: Илияна Димова
1 / 4
24/12/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
75 мин.
Порции
1

Необходими Продукти

  • За блата
  • яйца - 6 - 7 бр. пресни
  • захар - 1 ч.ч. кристална
  • ванилия - 2 бр. пакетчета
  • бакпулвер - 1 бр.
  • брашно - 1 и 1/2 ч.ч. или колкото е необходимо
  • За сиропа
  • захар - 1 и 1/2 ч.ч. кристална
  • вода - 4 ч.ч.
  • ванилия - 1 пакетче
  • За крема
  • нишесте - 1 пакетче ванилия
  • прясно мляко - 2 ч.ч.
  • захар - 7 с.л. кристална
  • краве масло - 20 г
  • За украса и за крема
  • сметана - 400 мл сладкарска течна
  • шоколад - 100 г
  • краве масло - 20 г за разтапяне шоколада
  • прясно мляко - 2 с.л. за разтапяне на шоколада
  • какао - за украса
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Приготвяме блата за торта, като разбиваме яйцата със захарта с миксер, докато стане пухкава и светла смес. Прибавяме постепенно ванилиите (2 бр.), бакпулвера (1 пакетче) и брашно, лъжица по лъжица, като разбъркваме внимателно с шпатула, да не спадне сместа. При необходимост може да прибавим и още брашно, да получим гъсто, пухкаво тесто с консистенция като кейково (от големината на яйцата зависи и колко брашно ще е необходимо).

Сипваме тестото в подходяща форма за печене, покрита с намазана с мазнина хартия за печене. Изпичаме блата в нагрята предварително при 180 градуса фурна.

След приблизително 35-45 минути проверяваме внимателно дали е готов и изпечен блатът със суха клечка. При необходимост допичаме. Готовия блат изваждаме от формата и оставяме да се охлажда върху метална решетка.

Приготвяме сиропа, като в касерола сипваме захарта (1 и 1/2 ч.ч.) и нагряваме, докато се карамелизира. Като се разтопи и стане с карамелен цвят, внимателно наливаме топла вода (4 ч.ч. горещият карамел пръска) и оставяме да се разтопи карамелът и да се получи сироп.

Ръсваме и ванилия (1 пакетче). Дръпваме съда със сиропа от котлона и оставяме да се охлади.

Нишестето за крема разтваряме във вода (1/2 ч.ч.). В тенджерка наливаме прясно мляко (2 ч.ч.) и подслаждаме със захар (7 с.л.). Слагаме на котлона и като заври, с непрекъснато разбъркване наливаме нишестето.

Варим, докато се сгъсти и дръпваме от котлона. Слагаме масло (20 г) и разбъркваме периодично, докато кремът се охлади.

Разбиваме с миксер сладкарската сметана.

Разтапяме на водна баня шоколада, смесен с прясно мляко (2 с.л.) и краве масло (20 г). Охлаждаме разтопения шоколад и смесваме с по-голяма част от разбитата сметана (оставяме от сметаната за украса на сладкиша).

Охладеният блат нарязваме на няколко платки. Слагаме едната в голяма чиния за сладкиши. Напояваме с карамелен сироп, намазваме с крема от сметана и шоколад с масло и отново слагаме платка, сиропираме, намазваме с крем и така, докато оформим сладкиша.

Отгоре намазваме с крем и декорираме с шприцована сметана.

Поръсваме какао със сито или цедка. Охлаждаме сладкиша с крем за няколко часа и сервираме.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: