Начин на приготвяне
Брашното с бакпулверът и солта се пресява 2 – 3 пъти и в него се втрива с ръка маслото, докато се образуват трохи. Прибавят се яйцето и се замества тесто, което се обработва 1 – 2 мин. Оставя се в хладилника 1 час, след което се разточва на кора с дебелина около 2 см и с големината на тортената форма, в която ще се пече (тортената форма не се намазва с маслото).
Тестото се пече в умерено загрята фурна до светло златисто оцветяване (около 25 мин).
Като изстине, се изважда от формата, намазва се с майонеза, подправена на вкус с лимоновия сок и черния пипер и отгоре се подреждат филии от гъбите, сварени в ½ чаена чаша подсолена вода и добре отцедени и киселите краставички, нарязани на дребни кубчета.
Филетата от аншоа (4 или 8 в зависимост от това дали солената торта ще се разрязва на 4 или 8 порции) се нареждат радиално към центъра ѝ, като на около им се прави венец с резени от домати.
Тортата или соленият пай се разрязва на масата и се поднася като предястие с чаша доматен сок.