Начин на приготвяне
Лукът, нарязан на ситно и посолен, се задушава в две супени лъжици от растителното масло. Добавя се оризът и се позапържва.
В намазаната с мазнина малка тавичка се нареждат половината от доматите, нарязани на кръгове, и се покриват с ориза.
Отгоре се нареждат останалите кръгове от домати. Наръсват се със сол, нарязан магданоз и 2 супени лъжици от растителното масло.
Мусаката се залива с две чаени чаши гореща вода и се пече 20 мин. в умерено загрята фурна.
В останалите 2 супени лъжици растително масло се запържва светло брашното, разрежда се със студено мляко и се застройва с жълтъците от яйцата.
Сосът се излива върху мусаката, която се пече наново до зачервяване на заливката, когато се наръсва и кашкавалът. А ако не обичате заливка, можете да я пропуснете.
Тази вегетарианска мусака се поднася със салата от пресни или кисели краставички.