Начин на приготвяне
Отделят се 3 супени лъжици от растителното масло, а в останалото се задушава ситно нарязаният лук, след което се прибавя оризът и се пържи, докато стане прозрачен.
Залива се с ½ чаена чаша топла вода, посолява се, прибавят се стафидите и се оставя на тих огън, докато поеме водата.
Наръсва се с черен пипер и стрит джоджен.
От тази смес в зелевите листа се свиват сарми, които се нареждат плътно в подходящ съд върху пласт от ситно нарязано кисело зеле.
Притискат се в порцеланова чиния и се заливат със сока от зелето или с вода, ако зелето е много кисело.
Сармите се пекат в умерена фурна до омекване на зелето, заливат се с отделената мазнина, оцветена с червен пипер, и се поднасят, след като изстинат.