Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнена зелка с кайма на фурна

Пълнена зелка с кайма на фурна

Пълнена зелка с кайма на фурна1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
85 мин.
Порции
5
"Интересен, различен и много вкусен начин да поднесете днешната вечеря"

Необходими продукти

  • зеле - 1 зелка, малка
  • кайма - 400 г
  • лук - 2 глави кромид
  • яйца - 3 бр.
  • прясно мляко - 200 мл
  • сметана - 200 г
  • масло - 100 г краве
  • галета - 200 г
  • бульон - 100 г
  • За соса
  • брашно - 1 с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • сметана - 100 г
  • бульон - 200 мл
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Издълбайте кочана и варете в подсолена вода зелката, докато напълно омекне.

Запържете в маслото настъргания лук, добавете каймата и бъркайте, докато тя стане на трохи, сипете бульона, разбъркайте и махнете от котлона.

Разбийте яйцата с млякото и ги смесете с лука и каймата.

Сложете в намаслена тава сварената зелка, разтворете внимателно листата ѝ и между тях разпределете готовата плънка.

Притиснете зелката, така че да ѝ придадете първоначалната форма, посипете я с галетата и я запечете в умерена фурна до зачервяване

В загрято масло разбъркайте брашното и добавете постепенно топлия бульон.

След като течността кипне, посолете и я смесете със сметаната.

Залейте с готовия сос порциите със зелето, когато сервирате.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: