Картофи плакия

Картофи плакия1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
105 мин.
Порции
4
"Картофена манджичка за всички у дома - за секунди изчезва от масата"

Необходими продукти

  • картофи - 800 г
  • моркови - 2 бр.
  • керевиз - 1/4 глава
  • лук - 3 глави
  • домати - 4 - 5 бр.
  • масло - 1/2 ч.ч. растително
  • лимони - 1 бр.
  • черен пипер
  • магданоз
  • дафинов лист
  • червено вино - 1 к.ч.
  • чесън - 5 - 6 скилидки
  • оцет
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът, морковите и керевизът се нарязват на тънки филийки, посоляват се, заливат се с 3–4 супени лъжици растително масло и малко топла вода и се задушават до омекване.

Нарязаните на филии картофи се нареждат в намазана с мазнина тавичка, покриват се с приготвената зеленчукова смес, върху която се нареждат филии от доматите и от лимона, обелен и почистен от семките.

Плакията се залива с останалото растително масло, 1 чаена чаша гореща вода и виното, наръсва се с черен пипер и нарязан магданоз, прибавя се дафиновият лист и се пече около 45 мин. в умерена фурна.

Счуква се чесънът с малко сол и оцет и се поднася поднася готовата плакия.

Рейтинг

4.5
51
41
30
20
10
Дай твоята оценка: