Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Зрял фасул по гръцки с картофи

Зрял фасул по гръцки с картофи

Зрял фасул по гръцки с картофи2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
35 мин.
Готвене
180 мин.
Общо
215 мин.
Порции
4

Необходими продукти

  • боб - 1 ч.ч.
  • корени за супа - 1 връзка
  • картофи - 3 - 4 бр.
  • лук - 1 глава
  • праз - 1 стръг
  • кашкавал - 100 г
  • маслини - 100 г
  • доматено пюре - 1 - 2 с.л.
  • брашно - 2 с.л.
  • червен пипер - 1 ч.л.
  • масло - 3/4 ч.ч. растително
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Фасулът се накисва от вечерта в 4 ч.ч. студена вода. На следния ден се кипва бавно и се вари на тих огън около 1 ч.

Прибавят се нарязаните на дребно корени за супа и след 20 мин. – нарязаните на кубчета картофи. Долива се толкова гореща вода, че да се покрият.

Вари се 20 мин., след което сместа се отцежда и се смесва с маслините, почистени от костилките, кашкавалът, нарязан на кубчета, и половината растително масло.

Лукът (кромид и праз), нарязан на ситно, се задушава в останалото растително масло, прибавя се доматеното пюре, наръсват се червеният пипер и брашното и се разрежда с бульона от боба.

Сместа се кипва, посолява се и се изсипва върху фасула, сложен в тавичка. Ястието се пече в умерена фурна 25-30 мин. Поднася се с туршия.

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: