Ezine.bg»Рецепти»Основни ястия»Пълнени патладжани»Печен патладжан със сирене и чесън

Печен патладжан със сирене и чесън

ЧародейкатаЧародейката
Ветеран
2209569234
Печен патладжан със сирене и чесън
Снимка: Чародейката
3 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Изкусителен аромат, който грабва и вкус, който ще запомните - да ви е вкусно"

Необходими продукти

  • патладжани - 2 бр.
  • моцарела - 1 топка (300 г)
  • чесън - 2 скилидки
  • чери домати - 7 - 8 бр.
  • магданоз
  • риган
  • босилек
  • черен пипер
  • сол
  • зехтин - за поливане
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измиват се патладжаните и се режат на две по дължина. Правят се по няколко прореза с остър нож в сърцевината им и в тях се поръсва по малко сол. Оставят се настрани за 15 - 20 минути, докато започнат да отделят сокове.

С ръце се отцеждат от сока и се прехвърлят в намаслена тавичка.

Изпичат се в загрята на 180 - 200 градуса фурна, първо с прорезите нагоре, след което се обръщат обратно. Печенето продължава около 15 минути.

Изпечените патладжани се пълнят със сместа от скълцаните магданоз, чесън, нарязаните чери домати.

Поръсват се с малко сол, сух риган и прясно смлян черен пипер.

Най-отгоре се нарежда накъсаната моцарела. Поливат се със струйка зехтин и се връщат във фурната до апетитен загар на плънката.

Поднасят се горещи, поръсени с цели листенца пресен босилек.

Добър апетит!

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: