Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Печено прасенце»Печено прасенце с картофено пюре

Печено прасенце с картофено пюре

Печено прасенце с картофено пюре2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
65 мин.
Порции
7
"С хрупкава коричка и месце, което се топи в устата - гарнирайте с картофено пюре и хапвайте с удоволствие"

Необходими продукти

  • прасе - 1 средно голямо прасенце
  • маслини - 2 бр.
  • водка - 100 г
  • масло - 100 г краве, разтопено
  • сол - на вкус
  • За пюрето
  • картофи - 1 кг
  • лук - 2 глави кромид
  • жълтъци - 4 бр.
  • сол - на вкус
  • За гарнитурата
  • моркови - 5 бр варени
  • яйца - 5 бр. твърдо сварени
  • копър - ½ връзка
  • магданоз - ½ връзка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Натрийте цялото прасенце с водката и солта, докато кожата стане твърда и започне да скърца.

В тава поставете прасенцето по корем с подвити крачета и го залейте с разтопеното масло.

В силно загрята фурна сложете тавата и когато прасенцето се зачерви, намалете температурата.

Поливайте на всеки 10 - 15 мин прасенцето със соса, който се отделя от него, докато стане готово.

Сипете в голямо плато половината от пюрето, което сте направили от сварените и намачкани картофи, изпържения лук и жълтъците.

Поставете отгоре нарязаното на две по дължина печено прасенце, а после напречно на порции (за очи сложете маслини).

Обградете прасенцето с останалото пюре, четвъртинки от варените яйца, варените моркови, клонки магданоз и копър.

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: