Фасул чорба

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k4k
Фасул чорба
Снимка: Краси А.С.
7 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
80 мин.
Порции
2
"Обичаната от всички класическа фасул чорба"

Необходими продукти

  • боб - 200 г
  • олио - 50 г
  • лук - 100 г
  • брашно - 25 г
  • моркови - 2 бр.
  • керевиз - 50 г
  • доматено пюре - 15 г
  • червен пипер
  • джоджен
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Изчистеният фасул се измива и се накисва от вечерта в студена вода, за да уври по - лесно. Сутринта се долива вода и фасулът се слага да ври.

Към възврелия фасул се прибавят нарязаните керевиз (корените) и моркови. Оставя се да ври до омекване. За доливане се използва вряла вода. Когато фасулът омекне, се прави запръжка от нарязан на дребно лук, който се слага в кипящо олио.

Лукът се задушава, докато придобие стъклен вид. Прибавя се брашното и като стане златисто се прибавя доматено пюре или домати. Полученото се разбърква с бульон от фасула, докато се разреди.

Сипва се към общата чорба. Посолява се, ако чорбата няма каймак, на една тенджера от шест порции се сипва половин кафена чашка студена вода.

Поднася се поръсена с нарязан на дребно джоджен или магданоз. Същата чорба може да се направи без червен пипер с повече зеленчуци и корен чубрица.

Рейтинг

4.7
513
41
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Даниил Биков
Даниил Биков
Има червен пипер в съставките,но не пише къде и кога се добавя... иначе стана вкусно.
01.11.2023 16:40
Диляна
Диляна
Получава се страхотен вкусен фасул.
04.01.2020 12:30
Любомира
Любомира
Пише какво трябва да ги правиш морковите...
19.11.2012 09:45
2
весо
весо
Всичко е точно написано Мето.Просто прочети по-внимателно.
17.11.2012 14:20
1
Мето
Мето
Немога да разбера тези моркови споменати в рецептата задушават ли се варят се с фасула или просто седят на маста за украса?
16.08.2012 13:33
4