Ezine.bg»Рецепти»Хляб и питки»Питка»Плоски питки Пиядина

Плоски питки Пиядина

IlariaIlaria
Новак
59762531
Плоски питки Пиядина2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
45 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
70 мин.
Порции
8-10 бр.

Необходими продукти

  • брашно - 500 г
  • свинска мас - 75 г, може и олио
  • прясно мляко - 200 г топло или вода
  • сода - 4 г за хляб
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете содата в топличкото мляко или вода. След това сипете млякото в брашното. Добавете свинската мас или олиото. Замесете постепенно меко и еластично тесто.

Покрийте го и го оставете да почине на топло за 30 минути. От готовото тесто се късат парчета, които се оформят на топки и се разточват тънко. Колкото по-тънко разточите, толкова питките Пиядина ще са по-хрупкави.

Загрейте сач или тиган с дебело дъно без да намазнявате. Слагайте по една питка. Когато започват да се образуват мехурчета и тестото да бухва, натискайте леко с шпатула и изпечете до готовност от едната страна.

Обръщайте питките да се изпекат и от другата. В току що изпечените Пиядини слагайте плънка по избор и прегъвайте на 2.

Рейтинг

3.8
52
41
31
21
10
Дай твоята оценка: