Начин на приготвяне
Разтворете содата в топличкото мляко или вода. След това сипете млякото в брашното. Добавете свинската мас или олиото. Замесете постепенно меко и еластично тесто.
Покрийте го и го оставете да почине на топло за 30 минути. От готовото тесто се късат парчета, които се оформят на топки и се разточват тънко. Колкото по-тънко разточите, толкова питките Пиядина ще са по-хрупкави.
Загрейте сач или тиган с дебело дъно без да намазнявате. Слагайте по една питка. Когато започват да се образуват мехурчета и тестото да бухва, натискайте леко с шпатула и изпечете до готовност от едната страна.
Обръщайте питките да се изпекат и от другата. В току що изпечените Пиядини слагайте плънка по избор и прегъвайте на 2.