Френски мекици

EfrosiaEfrosia
Джедай
5062k11
Френски мекици2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
15 мин.
Общо
40 мин.
Порции
10-12 бр.
"Мекици, направени по рецепта на френските баби"

Необходими продукти

  • брашно - 300 г
  • мая - 1/3 кубче за хляб
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1/2 ч.л.
  • сода - 1 - 2 щипки
  • яйца - 1 жълтък
  • прясно мляко - около 120 мл
  • масло - 50 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното в тава. В кладенче по средата натрошете маята и залейте с топличкото мляко. Покрийте с брашно и оставете да шупне за 15-20 минути.

След това добавете маслото, содата, солта и жълтъка. Разбъркайте с дървена лъжица отначало, а после замесете тестото върху набрашнен плот на ръка. Месенето отнема около 5–10 минути.

Оставете тестото да почине 20 минути. С помощта на намазнен нож режете неголеми парчета от тестото и ги оформяйте с ръце като питки. Поръсете ги леко с брашно и пак оставете да втасат.

След това загрейте мазнина за пържене. Разтегляйте питките с ръце и по желание в средата направете малка дупка.

Пускайте да се изпържат до приятен загар първо от едната и после от другата страна. Поднесете френските мекици топли със сладко, компот, мед или сирене.

Рейтинг

4.3
51
42
30
20
10
Дай твоята оценка: