Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Свинско месо»Солено руло»Свинско руло в сметана и мляко

Свинско руло в сметана и мляко

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
6322k32
Свинско руло в сметана и мляко1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
210 мин.
Общо
230 мин.
Порции
6-7

Необходими продукти

  • свинско месо - около 1.5 кг от плешка
  • сметана - 2 ч.ч.
  • прясно мляко - 2 ч.ч.
  • зехтин - 4 с.л.
  • черен пипер - 1 с.л.
  • чесън - 4 скилидки
  • розмарин - 2 стръка
  • дафинов лист - 1 брой
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Измийте свинското, добре го подсушете и от външната страна го нарежете по повърхността с остър нож на решетка.

Посолете го и го поръсете равномерно с черен пипер. Пресовайте чесъна, объркайте го с малко зехтини горчица и намажете рулото. Навийте го и го завържете стегнато със здрав конец.

Цялото руло се запържва в дълбок огнеупорен съд в сгорещена мазнина равномерно, от всички страни. Долейте в съда сметаната и прясното мляко (топли), който трябва да стигат до половината на месото.

При нужда добавете още мляко и сметана. Прибавете в соса подправките - сол, черен пипер, дафинов лист, натрошен розмарин.

Съдът се премества за загряна на 180 градуса фурна и се пече 3 часа, като на всеки 30 минути се обръща, за да се изпече равномерно.

Изпеченото свинско отделяме от соса. Преливаме го в съд и го слагаме да кипне на котлона. Оставете го да къкри, докато се редуцира течността и леко се сгъсти.

Свинското руло се реже на парчета или се накъсва и се поднася полято с млечния сос.

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: