Начин на приготвяне
Намаслете подходяща форма за печене с 1/2 от маслото и подредете предварително почистените (но не мити! ) цикории на 1 ред. Отстраняват се увехналите външни листа и дебелата основа и се забърсва с влажна кърпа при нужда.
При по-едрите цикории е добре да махнете долната част на горчивото дебело стебло. Върху цикориите в тавата разпределете останалото масло. Поръсете със захарта, малко сол и залейте с лимоновия сок и бульона.
Покрийте тавата с алуминиево фолио и сложете да се пече в предварително загряна на 170 градуса фурна за около 30 минути.
След това махнете фолиото, разпределете тънки листове кашкавал отгоре и върнете за 5-6 минути да се запече.
Може да поднесете така, а може и да отцедите соса от тавата, да го редуцирате в съд на котлона и да го овкусите с мащерката.
Поднесете цикорията на фурна, полята със соса.