Ezine.bg»Рецепти»Закуски и печива»Пирожки»Ябълковите пирожки на баба

Ябълковите пирожки на баба

Rosi StoyanovaRosi Stoyanova
Администратор
1k1k
Ябълковите пирожки на баба2 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
20 мин.
Общо
50 мин.
Порции
6
"Една рецепта, която научихме от баба, вкус, който ще предадем на децата си"

Необходими продукти

  • брашно - 340 г
  • яйца - 1 бр. (леко разбито)
  • оцет - 1 ч.л. бял винен
  • вода - 4 с.л. студена
  • мазнина - 170 г растителна (сладкарска)
  • сол - 1 ч.л.
  • ябълков пълнеж
  • канела - 1/2 ч.л.
  • галета - 2 ч.л.
  • ябълки - 600 г
  • захар - 2.5 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Смесете брашното със солта, след това добавете сладкарската мазнина и разбъркайте с вилица. Към разбитото яйце прибавете водата, като бъркате непрекъснато. След това сипете сместа в брашното. Накрая добавете оцета и бъркайте. Оформете тестото на топка и го увийте в прозрачно фолио. Оставете да престои в хладилник поне час.

Обелете ябълките, настържете ги на едро ренде и ги смесете с галетата, канелата и захарта. Разточете охладеното тесто на тънък слой. Изрежете кръгове, които са диаметър около 7 см. Сипете равни количества от пълнежа във всеки един кръг.

Прегънете кръговете, намокрете краищата с вода и притиснете, така че да се оформи полукръг. Оставете пирожките за няколко минути, след което ги изпържете в загрята мазнина. Поръсете с пудра захар.

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: