Ezine.bg»Рецепти»Ястия с месо»Карантия»Фрикасе»Мозък със сос - фрикасе

Мозък със сос - фрикасе

Rosi TrifonovaRosi Trifonova
Администратор
6322k32
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
70 мин.
Порции
2

Необходими продукти

  • мозък - 1 телешки
  • моркови - 2 броя
  • целина - 1 резен
  • магданозени корени - 1 брой
  • лук - 1 глава, малка
  • черен пипер - 20 зърна
  • брашно - 3 с.л., равни
  • масло - 100 мл
  • бяло вино - 1/2 ч.ч.
  • яйца - 2 жълтъка
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • масло - колкото орех
  • сол - на вкус
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Накиснете във вода за 30 минути 1 телешки мозък. Обелете го, сварете го в подсолена вода, към която сте добавили едро нарязани моркови, целината, магданозения корен, лука и зърна черен пипер. След като се свари, отцедете, охладете и нарежете на правилни парчета.

Запържете леко брашното в маслото и го разредете на умерено гъст сос с горещия бульон от мозъка заедно с 1/2 ч.ч. бяло вино.

Добавете сол на вкус, снемете от котлона и разбъркайте с предварително разбитите с лимоновия сок жълтъци и бучка масло.

При непрекъснато бъркане върнете на котлона само да заври, снемете и продължавайте да разбърквате, докато се охлади.

Нарязания мозък се подрежда в чиния и се залива със соса. Фрикасето е готово! Украсете с резенчета зеленчуци и поднесете мозъка със сос - фрикасе. По същия начин може да приготвите и фрикасе от език.

Рейтинг

4.5
52
42
30
20
10
Дай твоята оценка: