Вкусен пай с моркови

01/05/2012
"Когато зайчетата имат специален повод, те задължително хапват пай с моркови! Ние също "
Приготвяне40 мин.
Готвене60 мин.
Общо100 мин.
Порции12-14 парчета
Сготви+1 точка
2 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо3 987
  • Преглеждания за месеца21
  • Преглеждания за седмицата2
  • Рейтинг4.7 от 5
  • Сготвена2

Необходими Съставки

  • за масленото тесто
  • брашно - 250 г
  • яйца - 1 брой
  • масло - 125 г
  • захар - 65 г
  • сол - 1 щипка
  • ванилена захар - 1 пакетче
  • лимонова кора - 1 ч.л. настъргана
  • за пълнежа
  • моркови - 300 г
  • ябълки - 300 г
  • прясно мляко - 250 мл
  • захар - 65 г
  • сол - 1 щипка
  • орехи - 65 г смлени
  • стафиди - 65 г едри
  • лимонов сок - 2 с.л.
  • за отгоре
  • яйца - 1 много малко
  • сметана - бита, за намазване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пресейте брашното и в кладенче по средата добавете яйцето. По ръба на брашното разпределете парчета студено масло и другите продукти. С изстудени ръце замесете постепенно тестото. Меси се продължително до получаване на гладко и хомогенно тесто без бучици. Увийте го с прозрачно фолио и сложете за 30 минути в хладилника.

Разстелете масленото тесто във форма за печене, предварително намаслена. Трябва да стига до ръба на стените и добре притиснете. Настържете ябълките и морковите и ги полейте с лимоновия сок.

Пригответе ванилен пудинг от кипналото прясно мляко със захарта, като добавите и останалите продукти. Щом се охлади разбъркайте с настърганите моркови и ябълка и сипете всичко върху тестото.

Сложете пая с моркови да се пече за 40 минути в умерено загряна фурна. След това извадете и намажете с разбитото яйце. Върнете за още 10 минути в печката. Поднесете сладкиша с разбита сметана.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар