Ръжен хляб

ЕфросияЕфросия
Джедай
468
662
10
1k
01/12/2019
Приготвяне30 мин.
Готвене45 мин.
Общо75 мин.
Порции1
Сготви+1 точка
1 Потребител сготви тази рецепта
  • Преглеждания общо7 694
  • Преглеждания за месеца2
  • Преглеждания за седмицата0
  • Рейтинг4.2 от 5
  • Сготвена1

Необходими Съставки

  • мътеница - 280 мл (160 мл прясно мляко+120 г кисело)
  • захар - 1/2 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • олио - 2 с.л.
  • ръжено брашно - 2 и 1/4 ч.ч
  • брашно - 2 и 3/4 ч.ч. бяло
  • мая - 1 и 1/2 ч.л. суха
  • брашно - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в леко топлото прясно мляко заедно със захарта. Оставете да втаса на топло.

След това я добавете към брашната в голяма тава и долейте разбитото кисело мляко, солта, олиото. Замесете гладко тесто и го оставете хубаво да втаса.

Застелете тава или форма с хартия за печене. Оформете втасалото тесто и поръсете с брашно от всички страни ръжения хляб. Сложете го в тавата и пак поръсете с малко брашно при нужда.

Оставете да втаса хляба с мътеница за още 30-40 минути. И сложете ръжения хляб с мая да се опече в загряна умерена фурна.

Изпеченият ръжен хляб се завива с кърпа, докато се охлади.

Рейтинг

5 2
4 2
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар