Арменски сладки

Rositsa IvanovaRositsa Ivanova
Администратор
2965906
Арменски сладки1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
30
"Славата на арменските сладки се носи по цял свят неслучайно, опитайте и ще разберете"

Необходими продукти

  • олио - 1 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • сол - 1 щипка, малка
  • брашно - 3 ч.ч.
  • сода бикарбонат - 1 ч.л.
  • орехи - 200 г
  • локум - 150 г
  • За овалване
  • пудра захар - 150 г
  • ванилия - или ванилена захар
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете водата заедно с олиото да заврат, след което добавете содата и солта и снемете от котлона.

Сипете брашното наведнъж и бъркайте енергично с дървена лъжица. Щом се получи стегната топка тесто, оставете да изстине напълно.

От тестото откъсвайте топченца и приплесквайки ги леко в дланта си, сложете вътре малки парченца локум и орехи.

Оформяйте отново на топчета и ги подреждайте в тава, застлана с хартия за печене. Сложете сладките с локум да се пекат на 180 градуса до зачервяване.

Изпечените арменски сладки, още горещи оваляйте в смес от пудра захар и ванилия, или ванилена захар.

Чудесни ванилени сладки, подходящи и за любителите на веган десерти.

Рейтинг

4.5
519
46
31
22
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Галя
Галя
Много са вкусни. Днес моята колежка почерпи. Страхотни са.
31.01.2014 16:39
3
Жани
Жани
Ако нямам хартия за печене, тавата трябва ли да е намазана с олио?
17.12.2013 16:44
1
Аси
Аси
Сладките са страхотни!Правя ги често,но съвета ми е да се добави още малко брашно за да не стане лепкаво тестото и по лесно да се оформят топчетата.
13.11.2013 17:32
4
ДТенева
ДТенева
Нищо не се получи -мазно парено тесто
12.10.2013 10:57
2
1
мама Роси
мама Роси
само с масло + печен бадем за пълнеж = гръцки бели корабии оваляни в ванилена пудра захар.


09.10.2013 17:49
1
меги
меги
Направих ги и на нищо не приличат,никой не ги яде в къщи.
09.10.2013 14:25
4
3
йойо
йойо
извинете госпожи, живея в чужбина и няма локум,може ли без?
03.10.2013 21:13
миглена
миглена
Сладките наистина са превъзходни. Правя ги от няколко години и досега няма провал. Приготвят се бързо и не изискват много продукти. Когато нямам орехи не слагам, но с тях определено са по-вкусни. Който ги е опитал, ги е харесал.Опитайте ги, заслужава си, пък и не е голяма философия.
27.07.2013 22:31
1
Eпи
Eпи
Съжалявам, но тези сладки не може да са арменски, тъй като арменските сладки се правят изключително с масло.
01.07.2013 09:11
IRINA
IRINA
Четох за тези сладки в един кулинарен вестник.Рецептата беше предложение на Хилда Казасян.Беше по време на пости и аз зажадняла за нещо сладичко я изпълних веднага след "тримирене'.Прекрасни сладки.Предадох рецептата на моя позната,а тя веднага на нейни приятелки-засега няма недоволни:-)
06.06.2013 21:26
Елица
Елица
Не съм арменка, но вече повече от две години правя тези сладки. Стархотни са - бързи, лесни и вкусни. Само внимавайте да не ги препечете - стават доста хрупкави.
04.06.2013 10:37
Миланова
Миланова
Ще ги направя непременно,не може да не са вкусни.Продуктите не са претенциозни и това ми харесва.
03.06.2013 23:29
мина
мина
супер скоро ще ги направя
03.06.2013 23:14