Накип с грис

ЕфросияЕфросияНовак301
11/04/2012
Приготвяне25 мин.
Готвене50 мин.
Общо75 мин.
Порции6-8
Сготви+1 точка
Бъди първият сготвил
  • Преглеждания общо3 096
  • Преглеждания за месеца10
  • Преглеждания за седмицата3
  • Рейтинг4.7 от 5

Необходими Съставки

  • прясно мляко - 1 л
  • вода - 1/2 ч.ч.
  • захар - 1 с.л.
  • масло - 1 с.л.
  • грис - 250 г
  • масло - 150 г прясно
  • пудра захар - 150 г
  • яйца - 4 жълтъка и 4 белтъка
  • лимони - настъргана кора
  • мармалад - 1 бурканче по избор, или насъргани плодове, настърган шоколад
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Сложете прясното мляко и водата да заврат заедно с 1 с.л. захар и 1 с.л. масло. Сипвайте постепенно гриса във врящото мляко и разбърквайте. Щом уври, свалете грисовата каша от огъня и оставете да поизстине.

Отделно разбийте другото масло с пудрата захар до пухкава консистенция и при непрекъснато биене добавете един по един жълтъците, лимоновата кора, а след тях лъжица по лъжица грисовата каша.

Отделно разбийте на пухкав сняг белтъците с щипка сол и ги объркайте накрая внимателно към останалата смес.

Намаслете и поръсете с галета форма за печене. Сипете грисовата смес на 3 пласта, като между тях редувате с пласт мармалад или сладко, или по желание настъргани плодове или настърган шоколад.

Сложете накипа с грис да се пече в умерено загряна фурна за около 30 минути. Поднесете го веднага полят с плодов сироп или настърган шоколад.

Рейтинг

5 2
4 1
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати

Бъди първият, който ще напише коментар