Начин на приготвяне
Разстелете гриса в тава и добавете към него нарязаните на едро орехи. Сложете да се запече в предварително загрята фурна на 170 градуса до порозовяване и запичане на орехите. Тавата се раздрусва постоянно, по време на печенето.
Разтопете успоредно с това маслото на котлона и добавете към него захарта и 4 ч.ч. вода, за да приготвите захарен сироп.
Извадете запеченият грис от фурната и го сложете на котлона на средна степен. Залейте със захарния сироп при непрекъснато бъркане. Намалете котлона и бъркайте, докато грисът поеме течността, като внимавате да не загори.
Необходимо е търпение, защото изсушаването на гриса отнема около час непрекъснато разбъркване. Накрая се получава ронлива смес като пясък.
Снемете тавата от котлона и покрийте с кърпа за 30 минути. След това разпределете арменската грис халва в подходящи купички и поднесете десерта с грис, поръсен с канела и пудра захар.
Ако търсите идея за различен десерт, опитайте тази арменска рецепта.
Коментари